WaardeWijzer

Waardering-Diapositief
Bekijk hier de online versie

De Van Waarde-winkel maakt een doorstart!

De levensecht-leren-winkel Van Waarde op het Zwolse Eiland 7 is wegens groot succes geprolongeerd, voor in ieder geval drie maanden! De kerstspullen hebben plaatsgemaakt voor circulaire artikelen met een verhaal. Zoals gepimpte sneakers en lampen uit gerecyclede materialen. Design-ontwerpen gemaakt door mensen die een (nieuwe) kans verdienen, ontworpen en verkocht door leerlingen en studenten van alle niveaus. Onderhandelingen over een permanente status zijn gaande. We houden jullie op de hoogte!

Bewoners Thomashuis van onschatbare waarde voor Ommer Schatkamer

Wie een bezoekje brengt aan de Schatkamer in Ommen, loopt grote kans om geholpen te worden door Lisanne of Carolien, bewoonsters van WaardeRing-partner het Thomashuis in Balkbrug.

‘Je maakt hier van alles mee’, vertellen ze enthousiast. ‘Het is leuk en we leren hartstikke veel!’

Vso De Twijn leert levensecht in Van Waarde

Ze zijn er blij mee bij De Twijn, met de levensecht-leren-winkel Van Waarde. Zowel de docenten als de leerlingen.
‘Je leert het vak in de echte praktijk, dat is toch anders’, zegt leerling Arwoud. ‘Ook al wil je later iets anders gaan doen, je leert dingen waar je altijd wat aan hebt. Zoals met mensen omgaan, opdrachten van een baas aannemen. En je leert ook over duurzaamheid en hergebruik. Dat vind ik wel heel goed.'

RUG-studenten onderzoeken levensduurverlenging van meubels

Veel afgedankt meubilair komt als afval bij ROVA terecht. Kan dat niet anders? Hoe kunnen we de levensduur van meubels verlengen? In opdracht van ROVA gaan vijf studenten van de Rijksuniversiteit Groningen met die vragen aan de slag. Ze doen dat vanuit het onderzoeksproject Urban Upcycling, waar WaardeRing deel van uitmaakt. De studenten presenteren in maart de resultaten. We zijn benieuwd!
Circulief en leed:

'Circulariteit is teruggaan naar de basis'

'De mooiste circulaire oplossing?
Jij. Jij bent de oplossing voor het milieu. Door veel kleine dingen te doen kan je enorm veel invloed hebben.' ... 'We hebben meer macht dan we denken.'

Thijmen Sterken, het brein achter bySoil, deelt circulief en leed.

Alle cd's, dvd's en kaarsen verzamelen!

Op dit moment blijven veel cd’s, dvd’s en overgebleven kaarsen thuis liggen zonder gebruikt te worden. Vaak worden deze dan na een tijd weg gegooid bij het restafval. Zonde! Dit kan nog hergebruikt worden!

Daarom roepen WaardeRing-partners Natuur en Milieu Overijssel, Gemeente Zwolle, Stichting Kringloop Zwolle en ROVA iedereen op deze spullen in te leveren. Een mooi voornemen voor het nieuwe jaar.

WaardeRing heeft de afgelopen maanden weer nieuwe partners mogen begroeten. Van harte welkom!

Top Vechtdal maakt fruitkistjes voor De Buurman Verslokaal uit tweedekans-materiaal van Noggus&Noggus

Er gebeuren mooie dingen tussen de WaardeRing-partners. In de partnerapp wisselen meters winkelstellingen en kunstgras binnen vijf minuten van eigenaar om een nieuwe toekomst tegemoet te gaan. Ondertussen maken de mensen van Philadelphia-vestiging Top Vechtdal in Dalfsen fruitkistjes voor De Buurman Verslokaal. Dat doen ze met materiaal van kringloop Noggus&Noggus in Dalfsen. Echt wat je noemt een win-win-win-win-win-situatie!

Atelier Noggus en ATC Ommen vinden nieuwe bestemming voor restleer

Coördinator Bernadien Brinkhuis van Atelier Noggus in Ommen: "In het atelier maken wij tassen van oude leren banken. Daar kwam veel restmateriaal bij vrij. Ik kocht twee leerstansen en had het idee om samen te werken met het onderwijs. Dat plan kwam tot leven na een bezoek bij het Arbeidstrainingscentrum Ommen op initiatief van WaardeRing. Deze bandjes zijn gemaakt in het ATC, in het atelier maken wij er hengsels van. Ze zijn te koop in onze kringloopwinkel. Leuk voor aan een tas of als telefoonkoord!"

Inname Noggus&Noggus Dalfsen is winterproof

Werken op de inname van de kringloop is een koude klus in de winter. Daar helpen geen dikke jassen, handschoenen of lange onderbroeken tegen. Wat wel helpt, is het aftimmeren van het voorste gedeelte. En dat is precies wat een paar handige medewerkers van Noggus&Noggus in Dalfsen deden, op z'n allercirculairst.
Het houten geraamte komt van circulair sloopbedrijf Hoogeboom in Raalte. Het andere hout komt uit een oude hal, de staanders uit de oudijzercontainer en het strokengordijn van Kringloop Zwolle.

Design telefoontasje uit oude brandslang

WaardeRing-partner Blossom Architecture is niet alleen een gerenommeerd circulair architectenbureau. Ook op het gebied van circulair (interieur)design weten ze de wereld steeds weer te verbazen. Wat te denken van de circulaire kiezels uit overgebleven tapijt en metaal. Of de plafonds van afgedankte bedbodems.

Bij het zien van restmaterialen treden meteen de creatieve hersencellen van architect Maartje van den Berg in werking. En zo ontstond ook dit bijzondere telefoontasje uit een oude brandslang.
Een nieuwe hype?

Claca Design ontvangt Award voor Duurzaamheid

'Duurzaamheid zorgt voor meer leefbaarheid en verbinding. En we hebben maar één aarde waar we zuinig op moeten zijn. Voor ons zelf en voor toekomstige generaties', aldus onder andere Improvement Day, United Consumers, Vote Company en de Plastic Soup Foundation. Daarom organiseerden zij de Awards voor Duurzaamheid.

In de categorie Hergebruik werd Claca Design kampioen met de CIRCO collectie. Goede tweede werd Atelier Oudfits met o.a. de Pruttelzak. Van harte gefeliciteerd Claudia Casagrande en Irma van der Mee!

Jongeren aan de slag met oude jeans

In Dalfsen gebeurt veel op circulair gebied. WaardeRing-partner Oudfits geeft in samenwerking met het Jongerencentrum van Saamwelzijn en de gemeente Dalfsen workshops op het gebied van hergebruik van jeans.

Jongeren van 12 tot 20 jaar laten met veel plezier hun creativiteit los op het materiaal. De workshops gaan niet alleen over inspiratie en hergebruik, maar de deelnemers leren al doende ook van alles over textieltechnieken. Mooi werk!

Sfeervolle partnerbijeenkomst in Zwolse binnenstad

In december kon de partnerbijeenkomst natuurlijk alleen bij de kerst pop-up winkel VanWaarde in de Zwolse binnenstad zijn. 'Onderwijs op alle niveaus en circulaire economie komen in deze winkel samen', vertelde projectleider Rosa Scholtens. 'Het winkelend publiek heeft het vaak niet eens door dat deze winkel anders is dan andere kerstwinkels. En dat is ook precies de ambitie die we hebben.'

Circulaire inspiratie nodig?

Kom op 15 februari naar de inspiratiemarkt tijdens de uitreiking van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 bij de Green East in Raalte!

OPROEP

Week van de Circulaire Economie

Tijdens de Week van de Circulaire Economie (van 11 tot en met 16 maart) worden er door het hele land activiteiten georganiseerd en kun je je aanmelden voor meerdere Circular Awards.
Lees hier meer informatie.
Ga je zelf iets organiseren of extra’s doen tijdens de Week van de Circulaire Economie en kun je extra aandacht hiervoor gebruiken? Laat het weten, wellicht kunnen wij vanuit WaardeRing en/of Natuur en Milieu Overijssel hierbij helpen!

NOG EEN OPROEP!

't Mooiste circulaire burgerinitiatief!

Natuur en Milieu Overijssel is weer op zoek naar 't mooiste circulaire burgerinitiatief van Overijssel. Welke groep verdient het Kringlogo 2024? Opgeven kan tot 9 februari.

Volg WaardeRing op Social Media:

facebook twitter instagram linkedin 
Neem eens een kijkje op onze website waarde-ring.nl.
O ja, heb je een leuk duurzaam nieuwtje? Of wil je ook een keer circulief en leed delen?
Laat het ons weten!
Een afbeelding van...
Een afbeelding van...