Van cd naar kaarsenhouder: op filmsafari naar Brabant
21 april 2023 | Maak een filmpje van de reis van cd naar kaarsenhouder. Zo luidt de opdracht van WaardeRing aan drie derdejaars studenten Media & Vormgeving van het Deltion College in Zwolle. Samen met projectleider Maarten van Dongen toogden studenten Luuk Notten, Rik Steenstra en Sven van de Venis naar MEWA Polymers in Schijndel en Van Uden kaarsen in Schijndel. Een reis vol innovatieve circulaire oplossingen, bevlogen mensen en nieuwe indrukken.
MEWA Polymers maakt van cd- en dvd-schijfjes Polycarbonaat Regranulaat, waarvan weer nieuwe producten gemaakt kunnen worden. MEWA maakt er zelf onder andere kaarsen- of waxinelichthouders van. De filmploeg wordt ontvangen door Lars Peters, die samen met zijn schoonvader MEWA 35 jaar geleden oprichtte. Het bedrijf specialiseerde zich in het verwerken van reststromen, misproducties en overschotten uit de cd-productie-industrie. Ze produceerden bijvoorbeeld plastic ringen waarmee lampenkappen aan lampfittingen worden bevestigd. Een paar jaar geleden verkocht de schoonvader van Lars het familiebedrijf aan het Franse bedrijf Veolia, dat onder andere gespecialiseerd is in recycling. Lars bleef werkzaam bij MEWA en leidt zijn gasten met passie en enthousiasme rond.
Vijf- tot zeshonderd kilo schijfjes per uur
‘We begonnen met het verwerken van de “sprues”, de uitdruksterretjes die bij de productie van cd’s in het gat in het midden van de schijfjes zitten’, vertelt Lars. ‘Dat is zuiver polycarbonaat. De cd-schijfjes kregen we er gratis bij. Anders gezegd: we moesten de schijfjes meenemen anders kregen we de sterretjes niet. Behalve de fabriek hadden we een transportbedrijf om al die tonnen schijfjes te vervoeren. Die werden in schuren in de omgeving opgeslagen tot we ze konden verwerken. Oorspronkelijk kwam al het materiaal uit Nederland en België, maar met het teruglopen van de cd- en dvd-verkoop komen de schijfjes inmiddels uit heel Europa. De cd- en dvd-schijfjes vanuit de retail en kringlopen vormen een relatief kleine stroom, maar zijn ook zeer welkom. Er is verwerkingscapaciteit genoeg.’ Op dit moment verwerkt de fabriek van MEWA ongeveer 500 tot 600 kilo schijfjes per uur, dat is een kleine 14.000 kilo per dag. Dagelijks gebruikt MEWA zo’n 3000 kilo daarvan voor de kaarsenhouders.