Skip to content

Uitgelicht: Studio Mullland

25 februari 2021

Wat doet Studio Mullland en waarom heet het zo?

Ik ben Ilse Nijland en ik werk onder de naam Studio Mullland. Ik maak dingen met de naaimachine, nu veel mode-accessoires maar ook kleding. En ik geef privé naailessen. Waar ik vroeger nog stof bij de stoffenwinkel kocht, ben ik nu volledig overgestapt op circulair, dat wil zeggen dat ik gedragen kleding uit elkaar haal om van de goede/bruikbare stukken stof iets nieuws te maken.
Studio Mullland is een samenvoeging van mijn partners naam Mulder, onze dochter Lola en mijn eigen achternaam Nijland.

Je maakt geweldig mooie dingen, met vaak heel gecompliceerde en ook totaal nieuwe patronen. Hoe en waar heb jij het vak geleerd?

Ik maak al kleding sinds mijn zevende, een simpele rok met een elastiek erin. Prachtig vond ik dat, iets bedenken en dat maken op de machine van mijn moeder. Toen ik een jaar of twaalf was, heb ik privelessen gehad van een coupeuse. Zij leerde mij de kneepjes van het vak. Bij haar maakte ik een prachtige jas van gordijnstof (gekocht). Ik ben MBO Mode & kleding gaan doen, een logisch gevolg, heb deze niet afgemaakt overigens, ik verveelde me omdat ik de ins en outs van het naaien al wist. Daarna ben ik het bedrijfsleven ingestapt. Heb verschillende hobby’s ondernomen: schilderen en beeldhouwen, maar ook breien. Ik heb eens een hele collectie aan accessoires gebreid (tassen, petten, gilets), mode is toch wel een beetje mijn ding.

De dingen die ik nu maak ontstaan eigenlijk vanzelf. Ik bedenk iets wat ik wil gaan maken, bijvoorbeeld een etui, en maak er een tekening van. Dan ga ik een tekening maken van het abstract geometrisch patroon waaraan je mijn werk herkent. Dit alles (tas en patroon) ontleed ik in (naai)patroondelen die ik uitwerk op gebruikte jeans.

Ben je zzp’er? Hoe werk je? Heb je een atelier?

Ik ben begonnen met Studio Mullland in de eerste corona lockdown. Ik zou naar de waddeneilanden gaan voor werk, maar dat ging ineens niet door. Toen ben ik mij gaan focussen op iets dat mij al een poosje bezighield, namelijk het recyclen van stoffen. 

Wanneer ben je begonnen?

Per januari 2021 sta ik als Studio Mullland ingeschreven bij de KvK als eenmanszaak. Ik werk nu vanuit huis. In de toekomst wil ik graag weer een atelierruimte. Die had ik ook in mijn schilderperiode en nu met al die balen spijkergoed in huis merk ik dat de behoefte naar een aparte werkruimte groeit. Ook met het oog op lesgeven, dat is nu 1 op 1. Als ik een grotere ruimte heb zou ik meerdere leerlingen kunnen aannemen.

Wat is je motivatie? Waarom circulair? Waarom jeans?

Bij de naaiopdrachten die ik voor de lockdown deed, merkte ik dat het me steeds meer ging tegenstaan om nieuwe stoffen te kopen voor de klant. Ik kreeg zo’n bedrukkend gevoel en dacht steeds: “Waarom blijf ik deze industrie supporten, er is al zoveel stof dat ik kan gebruiken, ik moet alleen de juiste weg vinden naar deze stoffen”.

Sinds ik op mijzelf woon (1989) koop ik graag bij de kringloop. Toen nog in de Hertenstraat in Zwolle. Ik was heel jong (16), moest het met een klein beetje geld redden en de kringloop was mijn favoriete winkel. Eigenlijk ben ik nooit van het idee circulair afgestapt. Heb altijd mijn woningen ingericht met tweedehands meubelen, likje verf erover en het ziet er weer als nieuw uit. Wat kleding betreft kwamen mijn naaikwaliteiten goed uit, ik kon alles aanpassen naar hoe ik het wilde. Het mooiste van dit alles is dat je met tweedehands spullen een volledig eigen stijl kunt creëren. Ik hou heel veel van fashionable, maar wel met een eigen touch.
Circulair heeft dus mijn voorkeur. Maar is ook nodig. Ik heb met partner en kind vijf jaar in de Sinaiwoestijn gewoond. Daar was een overschot aan plastic tasjes, bij elke kleine boodschap kreeg men er eentje mee en die werden vervolgens gewoon weggegooid. Overal waar je keek zag je plastic tasjes, in allerlei kleuren. Ik ben die tasjes toen gaan verzamelen en wassen en heb ze in reepjes geknipt. Van die reepjes haakte ik superleuke etuitjes met mooie patronen. Kun je je mijn verbazing voorstellen dat toen wij weer in Nederland kwamen wonen, ik ergens op een vlooienmarkt iemand tegenkwam die soortgelijke etuis haakte van een bol plastic, gewoon gekocht bij de plaatselijke creawinkel… Dus waar ik het vanuit een ideaal maakte stond tegenover dat het materiaal hier in dezelfde vorm geproduceerd werd, ik blijf me erover verbazen!
Jeans raakt nooit uit de mode. Dat is een feit. En ik ben gek op jeans, altijd al geweest, dus dat ik ermee ben gaan werken is niet zo vreemd. Ik werk trouwens niet alleen met jeans, op de achtergrond ben ik ook bezig met gordijnen en blouses en andere bruikbare lappen stof, alles tweedehands.

Waar haal jij je inspiratie uit? Wanneer denk jij: YES, hier doe ik het voor?

Er zijn nog best veel mensen die een beetje bang zijn als het gaat om tweedehands. Maar als ik dan iets heb gemaakt en krijg te horen dat het er als nieuw uitziet en dat iemand zich niet kan voorstellen dat de stof die ik gebruik al eerder gedragen is dan denk ik YES! Weer een taboe doorbroken.

Is het lastig om circulair te werken? Waar loop je tegenaan?

Circulair werken vraag veel tijd waarvoor je niet uitbetaald wordt. De broeken ophalen, uitzoeken, wassen, bruikbare stukken sorteren (uitknippen) ritsen e.d. uithalen. Het kost allemaal tijd die ik niet doorbereken in de kosten voor het product. Het scheelt dat ik dit vanuit een passie doe en ik hoop er later mijn voordeel mee te kunnen behalen.
Verder voel ik mij enorm gesteund door Kringloop Zwolle en WaardeRing. De kringloop voorziet mij van materiaal en met sommige partners van WaardeRing zijn we aan het kijken waar en hoe ik stukken werk zou kunnen uitbesteden.

Loopt het goed met de verkoop?

Sinds ik in oktober naar buiten ben gekomen met Studio Mullland gaat het best snel. Ik heb al aardig wat dingen die ik gemaakt heb verkocht. Ik ben gevraagd om mijn items bij Schatkamer Ommen te verkopen, en daarvoor ben ik nu een collectie aan het maken. De etuis en tassen. Er komen veel toeristen in de zomer en ik hoop dat ik daar straks veel aan verkoop, haha! 

Maak je ook op bestelling?

Veel dingen die ik heb verkocht zijn op bestelling en op maat gemaakt. Dus ja ik werk ook op bestelling.Veel dingen die ik heb verkocht zijn op bestelling en op maat gemaakt. Dus ja ik werk ook op bestelling.

Wat is je doel, wat wil je bereiken?

Alle dingen die ik nu maak zijn een soort aanloop naar een collectie waar ik naartoe werk. Uit de stukken die ik maak selecteer ik de items die ik het mooist vind. Dat worden de key items. Deze zou ik graag in productie namaken. Met partners van WaardeRing zijn we aan het kijken of dit misschien kan met leerlingen van vso-scholen. Het mooist zou zijn als ik mensen met afstand tot de arbeidsmarkt mee kan krijgen in dit proces.

Waar ben je momenteel mee bezig?

Ik heb hier een tas met leer staan, dit zijn stukken leer die van oude banken en stoelen afkomen. Ik ben aan het bekijken of ik leerstukken kan verwerken in mijn werk. En verder ben ik bezig met een jas, daar werk ik al een poosje aan. Ik heb het patroon aangepast en heb donkere vlakken verwisseld voor lichtere kleuren. Ik hoop deze jas komende week af te krijgen. Leuk detail is dat de voering is gemaakt van uniformblouses van NS-medewerkers.

Hoe en waar kunnen mensen je artikelen kopen?

Ik heb delen van mijn werk op pinterest, facebook en etsy staan. Op mijn verlanglijst staat nog een eigen website, maar voor nu kunnen mensen mijn werk en bezigheden het beste bekijken en bijhouden op mijn instagrampagina @studiomullland. Verder zijn mijn artikelen te vinden op de sites van Schatkamer Ommen.

Deze website maakt gebruik van cookies meer informatie

Om je de beste surfervaring te bieden, is deze website standaard ingesteld op "cookies toestaan". Als je deze site blijft gebruiken, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies

Sluiten