Skip to content

3 oktober 2019 | Drukte alom bij Stichting Kringloop Zwolle in Zwolle-Zuid en bij Social Enterprise Binthout dinsdag 1 oktober. Verslaggever Jauke Boerdam van RTV Oost kwam filmen hoe leerlingen van Thorbecke Praktijkonderwijs bedbodems bij de kringloop uit elkaar halen, zodat de mensen van Binthout mooie plafondpanelen van de latten kunnen maken.

‘Ik vind het heel belangrijk dat we met z’n allen duurzamer gaan leven’, vertelt Jauke. ‘En dat kan al op een heel simpele manier. Door te laten zien wat hier vandaag gebeurt, hoop ik dat de mensen eerst gaan nadenken voordat ze spullen bij het afval gooien. Zo’n prachtbedrijf als Binthout heeft een hele mooie oplossing bedacht voor lattenbodems, waarvan de kringloopmensen nooit wisten wat ze ermee moesten. Daar word ik ontzettend warm van. Ik ben geen geitenwollen sok of zo, maar ik vind het wel belangrijk dat we allemaal net even iets meer nadenken over dingen als het kopen van een leuk katoenen zakje van de kinderpostzegelactie in plaats van plastic. Dat soort dingen.’

Jauke doet op haar eigen, inventieve manier aan duurzaamheid. ‘Als journaliste hoor je zoveel kanten van het verhaal, dat ik niet weet in hoeverre ik me zorgen moet maken over de wereld. Ik volg daarom maar gewoon mijn gevoel. Twee jaar geleden heb ik bijvoorbeeld cadeautjes op mijn verjaardag afgeschaft. Die wil ik niet meer. Ik wil liever een herinnering. Dus dan gaan we met z’n allen iets leuks doen, dat vind ik honderd keer leuker dan allerlei prullaria in huis waar ik niks mee kan. En ik geef American party’s, waar iedereen meuk meeneemt uit kerstpakketten of zo, die ze zelf niet lusten. Op zo’n feestje komt het wel op. Het zijn misschien kleine dingen, maar het stemt de mensen wel tot nadenken.’

De manier waarop het Zwolse ambachtsnetwerk te werk gaat vindt Jauke bijzonder. ‘Er zijn veel van dit soort initiatieven, maar daar worden dan niet allerlei verschillende doelgroepen aan gekoppeld. En je hoort er daarom ook minder van. Deze leerlingen komen vanavond thuis en vertellen aan hun ouders dat ze hartstikke goed met het milieu bezig zijn geweest; dat ze bij de kringloop lekker bedbodems gesloopt hebben waar plafondpanelen van gemaakt worden. En dat ze daarbij ook nog eens gefilmd werden. Zoiets maakt indruk.’

Jauke laat mensen op hun eigen manier vertellen, waarbij ze registreert wat er gebeurt. ‘Ik stel geen moeilijke vragen. Je bereikt mensen het beste door gewoon te laten zien wat er mogelijk is. Dat werkt het beste en zo doe ik het.’

De uitzending is hier te zien: rtvoost.nl

Op de hoogte blijven van mooie, groene initiatieven in Overijssel? Kijk op www.groenoverijssel.nl waar iedereen zijn of haar groene verhaal kan vertellen.

RTV Oost op bezoek

Deze website maakt gebruik van cookies meer informatie

Om je de beste surfervaring te bieden, is deze website standaard ingesteld op "cookies toestaan". Als je deze site blijft gebruiken, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies

Sluiten