24 maart 2023 | Bijzondere locatie voor de WaardeRing Partnerbijeenkomst dit kwartaal. De partners waren te gast bij medepartner RPP, de duurzame kunststoffabriek in Nieuwleusen. Het familiebedrijf werkt onder andere met gerecyclede kunststoffen en het bedrijfspand is volledig circulair gebouwd. ‘Ook bij de bouw van ons onderkomen willen we niet afwijken van de duurzame uitgangspunten waarmee we begonnen zijn’, aldus oprichter Theo Regeling.
De opkomst bij de partnerbijeenkomst was groot, met een aantal gasten uit Oosterhout, Almere, Nijmegen en Havelte erbij. Na een boeiende presentatie over de vorderingen en activiteiten van WaardeRing in het afgelopen kwartaal, lichtte algemeen directeur Emmelien Regeling RPP toe. RPP werkt in tegenstelling tot vele andere kunststoffabrieken circulair en multidisciplinair. Verschillende kunststoffen worden tot halffabrikaat of eindproduct bewerkt door middel van lassen, vacuümvormen, frezen en assembleren. Hergebruik is altijd de basisgedachte.
Te waardevol
Eens te meer werd benadrukt dat niet plastic de oorzaak is van milieuproblemen in de wereld, maar de manier waarop mensen ermee omgaan. ‘Kunststoffen zijn te waardevol om weg te gooien’, aldus Emmelien. ‘Niet alleen als eindproduct, maar ook aan het begin van de keten in het productieproces. Wij verzamelen alle restafval uit de productie om direct weer te recyclen als grondstof.’ Samen met andere WaardeRing-partners ontwikkelt RPP duurzame kunststofprojecten, zoals straatmeubilair van gerecycled kunststof.
Circulaire ontdekkingstocht
Vervolgens leidden Theo en Emmelien de gasten rond in het circulaire ‘Living Lab’. Je komt er van alles tegen: de wand van een conciërgekantoor, een keuken, lampen en toiletten uit het oude Agnieten College, dat gesloopt is door WaardeRing-partner circulair sloopbedrijf Hoogeboom in Raalte. De ingang is een container met schuifdeuren die ooit dienst deed bij een verzorgingshuis. Je ziet er wanden en deuren uit het belastingkantoor in Utrecht. Daar komt ook de brandvertragende deur naar de bedrijfshal vandaan, een verhaal op zich. Ook al stond op het glas dat de deur 60 minuten vertragend was, toch wilde de gemeente het bijbehorende certificaat zien. Een speurtocht die via Frankrijk leidde, bracht de bouwers terug naar een ondernemer in Utrecht die het gebouw jaarlijks keurde en die, gelukkig maar, circulair geïnteresseerd was, in de archieven dook en het uiteindelijk opnieuw wist te certificeren. Je ziet er hoofdspanten die driemaal hergebruikt zijn, de spijkergaten zitten er nog in. Isolatie bestaat uit gerecyclede jeans en de buitengevel is helemaal bekleed met bamboemateriaal. De drieduizend meter grote bedrijfsvloer is van cementvrij beton met deels gerecycelde staaldraadvezels. De klinkers buiten leiden ook allemaal een tweede, derde of vierde leven. Een buizensysteem gebruikt de warmte van de machines ’s winters voor verwarming, ’s zomers voor verkoeling.
Pionieren
‘Circulair bouwen is pionieren’, stelt Theo. ‘Gelukkig hadden wij in Dedem Architectuur een vooruitstrevend architectenbureau gevonden, dat de mooie kunst verstaat om op basis van beschikbaar materiaal te ontwerpen en ook aannemer Eberhard Dijkhuis uit Hardenberg dacht aan alle kanten mee. Maar we hebben heel wat gesprekken moeten voeren met overheidsinstanties, banken en vooral verzekeringen. Die willen vaak wel, maar het is lastig om daar mensen te vinden die het mandaat hebben om af te stappen van de oude, traditionele systemen. Het is precies zoals iemand van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zei, die hier onlangs op bezoek was: “Jullie doen iets ronds in een vierkant systeem”. Maar al met al is het ’t allemaal waard geweest. Het resultaat is een bijzonder gebouw dat nauwelijks een ecologische voetafdruk nalaat.’