Polyester in textiel nader bekeken
13 januari 2023 | Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit roept het gebruik van polyester in textiel vele vragen op. Wat komt er binnen bij kringloop en textielverwerkingsbedrijven, wat zijn mogelijke verwerkingsmethoden, waar gaat het heen en hoe weten we zeker dat het niet in Afrika gedumpt wordt? Op verzoek van WaardeRing gingen studenten van het Windesheim Honours College op onderzoek uit.
In een gedegen onderzoek ontdekten de studenten dat de kringloop contracten heeft die ervoor zorgen dat het aandeel dat niet in Nederland hergebruikt wordt (B-keuze) alleen naar Oost-Europa gaat, maar het blijft lastig om zicht op de keten te houden. Verder brachten de studenten scenario’s in kaart, waarin de doorstroming van polyester verbeterd kan worden. Hierop staan samenwerkingsverbanden met Nederlandse en buitenlandse bedrijven, die voorop lopen op het gebied van polyester sorteer- en recyclingtechnologie, zie hieronder.
‘Design for recycling’
De voornaamste conclusie van het onderzoek is dat het polyesterprobleem niet moet worden aangepakt aan het eind, maar bij het begin van de levenscyclus. De reden waarom er zoveel textielafval is om te beginnen te wijten aan de enorme hoeveelheden kleding die fast fashion-bedrijven produceren van goedkope materialen zoals polyester, en bijgevolg aan de hoeveelheden die consumenten kopen en weggooien. Idealiter zouden fast fashion-bedrijven daarom hun aanpak moeten veranderen. De productie moet worden verminderd en producenten zouden eerst drie keer moeten nadenken alvorens kleding van meerdere materialen gemaakt worden, omdat recyclen hiervan veel moeilijker en arbeidsintensiever is. Kortom: ‘Design for recycling’!
Bonus malus
Om toch een oplossing voor de verwerking van polyestertextiel aan het einde van de levenscyclus aan te dragen, suggereren de studenten de invoering van een bonus-malussysteem op basis van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR). Dit zou een op winst gerichte exploitatie van recyclingprocessen mogelijk maken en de inzamelingspercentages kunnen verhogen. Zo’n systeem zou ook de verdere ontwikkeling en toepassing van nieuwe recyclingtechnieken stimuleren. Bovendien zou dit ook de opkomst van innovatieve hightechbedrijven op dit gebied vergemakkelijken.