Nieuwe impuls voor circulaire kunststofindustrie: DCPV gaat door!
18 april 2025 | Afgelopen week was de kick-off van het regiodeal initiatief: Dutch Circular Polymer Valley (DCPV) 2025-2027. Het doel van DCPV is het versterken en verduurzamen van de gehele kunststofketen – van opleiding en HR tot proces- en materiaalinnovatie en systeemverandering. Binnen DCPV werkt samen met partners aan concrete oplossingen voor de kunststoffensector. Waar gaat DCPV zich de komende tijd mee bezighouden?
Binnenbanden en polyester kleding
Vanuit WaardeRing werken we in het kader van DCPV met verschillende partners samen aan het verduurzamen van verschillende kunststofketens. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld met Roestug hoe het rubber uit fietsbinnenbanden hoogwaardig hergebruikt kan worden. Ook zoeken we samen met Stichting Kringloop Zwolle naar oplossingen voor de textielcrisis, die ontstaat door toename in aanbod van laagwaardig textiel, met name polyester.
In beweging
De kunststoffensector is erg in beweging,” zegt netwerkcoördinator WaardeRing Ilse Postma. “Daarom is ketensamenwerking in de kunststoffensector is ontzettend belangrijk. Als ondernemers elkaar goed weten te vinden, kunnen ze kennis bundelen, grondstoffen goed benutten en samen innoveren. Dan is er ontzettend veel mogelijk. We zijn blij dat we hier met DCPV en betrokken ondernemers weer verder aan kunnen werken. ”
Wat gaat DCPV doen?
Dienstverlening: Investeren in kennis en mensen
De industrie heeft behoefte aan goed opgeleid personeel dat klaar is voor circulaire uitdagingen. DCPV zet in op:
- De ontwikkeling van nieuwe opleidingen en leergangen op MBO-, HBO- en masterniveau (Windesheim en Deltion College)
- Het opzetten van een trainingspool en werknemerspool gericht op kunststofverwerking (Polymer Science Park (PSP) en RPP Kunststofoplossingen)
- In-company trainingen en bijscholingstrajecten voor medewerkers in samenwerking met bedrijven.
Communicatie en netwerkvorming zijn essentieel voor versnelling. PSP en Windesheim faciliteren onder andere matchmaking-events, kennisdeling en strategische communicatie om projecten en initiatieven van elkaar te laten profiteren en de zichtbaarheid van circulaire oplossingen te vergroten.
Projecten: Van keteninnovatie tot toepassing
Voor professionals in de kunststofsector zijn praktijkprojecten een belangrijk onderdeel:
- Herinrichting van productketens met de focus op demontage, recycling en circulair ontwerp van rubbers, harde kunststoffen, meubelinrichting en textiel in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel
- Ontwikkeling van biobased en gerecyclede kunststoffen, slimme inzamelsystemen (ROVA), en innovatieve productietechnieken zoals ultrasone matrijzen (Windesheim);
- Materialen en toepassingen worden getest binnen sectoren als Bouw & Infra, Landbouw, Consumentengoederen, Verpakkingen en Automotive (PSP).
Regie: Sturing en borging
Om de samenwerking tussen partijen te borgen en resultaten duurzaam te verankeren, wordt het project overkoepelend aangestuurd. OostNL en PSP zorgen voor projectmanagement, governance, aansluiting op regionale en (inter)nationale doelstellingen en continuïteit.