Hoe beeld je WaardeRing uit? Met een tweedehands koffer!
13-9-2024 | WaardeRing, circulair ambachtsnetwerk. Het is een hele mond vol en het is ook niet direct duidelijk wat dat nou betekent, een circulair ambachtsnetwerk. Om daar verandering in te brengen maakte Martijn den Otter, student industrieel productontwerp bij Hogeschool Windesheim, een prachtige presentatiekoffer om het concept WaardeRing in één oogopslag duidelijk te maken. “Het was een uitdaging om alles in één product te krijgen, maar het is gelukt!” We interviewen Martijn over zijn product.
De opdracht vanuit Natuur en Milieu Overijssel stond al een tijdje. Het concept was al eerder uitgedacht door Windesheim Honours College-studenten, maar het was nog niet gelukt om het tot uitvoering te brengen. Totdat Martijn zich meldde voor een stage in de zomervakantie. “Het WaardeRing-netwerk was al eerder op mijn pad gekomen. Ik heb interesse in duurzaamheid, en ben ga nu richting het einde van mijn studie. Het leek mij leuk om met een creatief project aan de slag te gaan en alvast bezig te gaan met een netwerk in Zwolle op te bouwen voor de toekomst”.
R-ladder in het achterhoofd
Met een plan en met een tweedehands koffer van Stichting Kringloop Zwolle ging Martijn vol goede moed aan de slag. Uiteraard stond het gebruik van circulaire materialen centraal in deze opdracht. “De R-ladder bleef steeds in mijn achterhoofd zitten. Je ontwerpt de koffer om circulariteit te promoten, maar dat kun je niet doen met een koffer die niet circulair is. Dus ik heb me bij elke stap afgevraagd: is dit wel circulair? En dan kon ik weer verder. Je blijft constant afwegen. Gebruik ik resthout, dat dik en dus zwaar is, terwijl een eis voor de koffer is dat deze licht is? Dan is de afweging lichtgewicht maar nieuw, of duurzaam maar zwaar? Het is een interessant proces.”
Clips, riemen en resthout
Op zich was Martijn niet onbekend met tweedehands materialen: “als student heb ik natuurlijk ook niet superveel geld natuurlijk”, lacht hij. Uiteindelijk gebruikte Martijn naast de tweedehands koffer ook clips van oude clipboards uit de kringloopwinkel en riemen, draagriemen en handvatten uit het textielsorteercentrum van de kringloop. Ook het hout in de koffer is deels resthout uit het atelier van WaardeRingpartner Robert van Middendorp, waar Martijn ook een aantal dagen aan het werk kon om te zagen en verven. “Het was een uitdaging om alles in één product te krijgen, maar het is gelukt!”
Ontwerpen voor de toekomst
Wat neemt Martijn mee van deze opdracht? “Ik vond het heel leuk om zelfstandig het ontwerpproces door te maken en keuzes te maken, in een snelkooksessie, want ik had maar een maand. Om zelf na te denken: wat heb ik nog nodig, wat is van waarde in het proces? Er lagen al wat ideeën, maar ik had ook eigen ideeën die ik er in kwijt kon. Ik heb verschillende concepten gemaakt met een morfologische kaart, verschillende materialen getest en heb tests gedaan met karton. Ook het circulair ontwerpen was interessant, het is ergens limiterend maar het stimuleert ook de creativiteit”.
Tevreden opdrachtgever
Ilse Postma van Natuur en Milieu Overijssel is heel tevreden met het eindresultaat. De koffer ziet er prachtig uit, het is echt een eyecatcher! Daarnaast is het heel fijn dat we flexibel de verschillende onderdelen van van WaardeRing kunnen uitlichten. Zo is het passend voor veel verschillende evenementen. En met 5 minuten heb je de boel weer ingepakt en kun je de koffer, zelfs op de fiets, meenemen naar het volgende evenement.”
Ben je benieuwd naar de koffer, of wil je de koffer gebruiken op jouw evenement? Neem dan contact op met Ilse Postma.
Benieuwd naar de producten die Martijn nog meer maakt? Neem eens een kijkje op zijn portfoliowebsite.