Skip to content

Hergebruik van A- en B-hout: een onderzoek naar de mogelijkheden

19 mei 2021 | Hergebruik in plaats van recycling van het A- en B-hout; Saxion-student Technische bedrijfskunde Hugo Kiens doet in opdracht van ROVA onderzoek naar de mogelijkheden, de kosten, de verwerkingsmethoden en nieuwe technologieën op dit gebied. Half juni wordt het adviesrapport opgeleverd.

‘In de ideale situatie gaat een bij het milieubrengstation afgeleverde tafel naar de sociale werkplaats, waar mensen met waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ‘m weer opschuren en een likje lak geven, zodat die tafel weer compleet hergebruikt kan worden’, stelt Hugo. ‘Dan is kwalitatief mindere verwaarding, zoals verbranden voor bio-energie, niet nodig. Dat zou het allermooiste zijn. Ik ga uitzoeken of het loont om daadwerkelijk zo’n proces in te richten. Want als het gaat om één tafel per jaar, dan kan het natuurlijk niet uit.’

Affiniteit met afval en grondstoffen
‘In 2016 heb ik zelf twee maanden als belader op een vuilniswagen gewerkt. Zodoende kwam ik bij Twence in Hengelo en wat ik daar zag vond ik mooi en inspirerend. Afval- en grondstofverwerking heeft sindsdien mijn interesse. Het is ontzettend belangrijk. Slechts weinig mensen hebben door wat er allemaal achter de afvalschermen gebeurt en welke impact dat heeft. Het werk van vuilnismensen is echt cruciaal! Daarom wilde ik afstuderen bij een afvalinzamelaar die streeft naar circulariteit en afval ziet als nieuwe grondstof. Dat gedachtegoed heeft toekomst, daar liggen kansen! En vooral het operationele component, het proces erachter, vind ik mooi.’

Aanpak
Hugo pakt zijn onderzoek grondig aan. ‘Eerst heb ik achtergrondinformatie verzameld over de precieze definities van A-, B- en C-hout, het proces van productie, aankoop, gebruik, eventueel hergebruik en afdanken. Vervolgens bekijk ik de situatie bij ROVA: welke volumes komen er binnen, welke alternatieven er zijn voor de verwaarding van het hout en is daar financiële en fysieke ruimte voor. Het is de bedoeling om tot een ontwerp te komen, waarna we kunnen kijken of het geïmplementeerd kan worden.’ Op het gebied van verwachtingen is Hugo nog voorzichtig. ‘Ik kan nu nog niet zeggen of het mogelijk is. Ik kan uiteindelijk wel aangeven wat de voorwaarden zijn.’

Enthousiast en gedreven
Hugo is enthousiast. ‘Het verwerken van afval is eigenlijk een onzichtbaar proces voor veel mensen. Als je daar een beetje induikt, kom je tot nieuwe inzichten waarvan je eerder nog geen idee had. Dit is precies wat ik voor ogen had bij mijn afstudeerproject. Ik hoop wel dat ik wat vaker op locatie bij ROVA mag werken, in plaats vanuit huis. Maar dat komt vast nog wel wanneer de corona-maatregelen worden versoepeld.’

 

Deze website maakt gebruik van cookies meer informatie

Om je de beste surfervaring te bieden, is deze website standaard ingesteld op "cookies toestaan". Als je deze site blijft gebruiken, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies

Sluiten