De Buurman VersLokaal en Kringloop Zwolle slaan handen ineen
20 juli 2022 | Het is goed toeven, op het terras van De Buurman VersLokaal aan de Zwolse Vispoortenplas. Ook als het wat frisser is, want dan trek je gewoon een jas of trui aan van het rek van Kringloop Zwolle. Bevalt de jas, dan koop je hem. En anders hang je ‘m gewoon terug na je bezoek. Het is één van de resultaten van een bijzondere samenwerking tussen gelijkgestemden. Kringloop Zwolle streeft naar een samenleving met zo min mogelijk afval en waarin iedereen erbij hoort. De Buurman is gespecialiseerd in eerlijk en vertrouwd voedsel van om de hoek. Allebei gaan ze voor duurzaamheid. Een gesprek met eigenaar Jeroen Stegeman en medewerker Relinde Gerbers van De Buurman en Dick Post van Kringloop Zwolle.
Jeroen Stegeman groeide op tussen de boerenfamilies en zijn ouders exploiteerden een SRV-rijdende winkel en een winkel aan huis. Hij startte zijn loopbaan bij de supermarkt, maar na een paar jaar had hij er genoeg van. Voedsel moet anders, dacht hij. In 2015 begon hij met zijn online winkel De Buurman, in 2017 kwam er de winkel in Berkum bij, vorig jaar gevolgd door de winkel met lunchroom in het Zwolse centrum aan de Vispoortenplas, waar hij regelmatig zijn leveranciers en andere gasten ontvangt. Jeroen is een bevlogen man met een missie, dat merkt iedereen die met hem in gesprek gaat. ‘Wij willen de consument blij maken met gezond voedsel’, vertelt hij, terwijl de CEO van een wereldwijd bekend, Zwols online warenhuis binnenwandelt en een assortiment noten koopt. Aan een tafeltje verderop zit een hoogbejaarde heer te smullen van een portie pure kersen.
Duurzaamheid in het DNA
‘De Buurman VersLokaal biedt een compleet assortiment van echte producten uit de regio’, zegt Jeroen. ‘Wij gaan vooral in zee met ondernemers binnen een straal van veertig kilometer rond Zwolle.’ Hij hanteert daarbij zijn eigen criteria. ‘Het gaat om bedrijven die nooit stil hebben gezeten of zullen zitten, die innovatief en duurzaam werken en daarbij het welzijn van de mensen en de wereld in ogenschouw nemen. Het zijn allemaal mensen die het in hun DNA hebben om altijd te willen verbeteren, ontwikkelen, verdiepen en nieuwe dingen oppakken. Ik ga voor de korte keten, voor producten die worden gemaakt van ingrediënten waarvan je weet waar die vandaan komen. Ons natuurbrood komt bijvoorbeeld wel van verder weg, uit Zeeland, omdat dat wordt gemaakt van Nederlands graan en op een gezonde manier wordt gebakken, in twintig uur.’ Steeds blijft hij op zoek naar nieuwe duurzame mogelijkheden. ‘Ik ben geen man van de geschiedenis, maar wat vroeger goed was, haal ik naar het heden en dat verbind ik met de mogelijkheden van nu, zoals de IT. Je doet het met elkaar, je leert van elkaar, je wordt elke dag wijzer.’
Gewoon beginnen
‘Er gebeurt van alles op het gebied van voedsel’, legt Jeroen uit. ‘Supermarkten leggen een paar lokale producten in de schappen en artikelen met het dubieuze predicaat “biologisch”. We worden helemaal gek gemaakt. Als je op onderzoek uitgaat, merk je dat de karnemelk aangezuurde ondermelk is en biologische producten uit Zuid-Amerika komen.’ Hij lacht. ‘Maar ik wil niet die gefrustreerde oude zeur worden. Ik kan er elke dag wat van vinden, maar ik kan beter gewoon beginnen. Misschien zie ik het uiteindelijke effect nooit, maar ja, een kathedraal wordt ook niet in een mensenleven gebouwd. Die eerste initiatiefnemers zagen ook nooit het resultaat.’
Stralende samenwerking
Inmiddels gaat het goed, steeds beter, met De Buurman VersLokaal. ‘We hebben de coronaperiode glansrijk doorstaan en onze clientèle groeit. Er bleek behoefte aan een makkelijk bereikbaar afhaalpunt voor de maaltijdboxen in Zwolle-Zuid, dus ik was op zoek naar een gelijkgezinde partner die vanuit hetzelfde gedachtegoed als ik werkt. Op een netwerkbijeenkomst kwam ik in gesprek met Dick Post van Kringloop Zwolle. Het klikte meteen. Hij is ook zo’n man die duurzaamheid en voortdurende innovatie en verbetering in zijn DNA heeft. Dus we bedachten een mooi samenwerkingsplan.’ Verandermanager Dick Post: ‘Als je samenwerking wilt laten stralen, moet je vanuit dezelfde gedachte denken. Klanten van De Buurman kunnen bij onze kassa in Zwolle-Zuid hun maaltijdbox afhalen. Bij De Buurman aan de Vispoortenplas hebben we een rek met een mooi bord geplaatst. Daar hangen we mooie, vintage kledingstukken op, die de gasten van De Buurman kunnen gebruiken en kopen. We hebben er ook een “schatkist” neergezet, waar mensen hun kleding kunnen inleveren. Van de opbrengst verzorgt De Buurman fruit voor in de kantines van Kringloop Zwolle en als het allemaal goed gaat lopen, krijgt restaurant Deksels van Kringloop Zwolle aan de Veerallee korting op versproducten. Zo vormen we een mooie, duurzame driehoek. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe je kringloop en voeding kunt combineren. En zo is het begonnen.’
Partner van WaardeRing
Jeroen neemt graag deel aan WaardeRing. ‘Het is een netwerk van partijen met idealen, dat vind ik echt gaaf. Samen zijn we groot, kunnen we impact hebben en echt aan circulariteit werken. Ik ben blij dat de partners het waarderen dat er nu ook een voedselbedrijf deel uitmaakt van het netwerk. Veel mensen denken dat duurzaamheid alleen over elektrische auto’s gaat, over zonnepanelen, de warmteboiler en materialen als plastic. Maar dan mis je een heel stuk. Duurzaamheid begint bij jou als persoon, hoe je je leven inricht, hoe je denkt en hoe je eet. Als je dat op de rit hebt, gaat de rest veel makkelijker, vanzelfsprekender.’ Zijn creatieve brein peinst al over samenwerkingsmogelijkheden binnen WaardeRing. ‘Ik heb begrepen dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tassen uit bijvoorbeeld tentdoek maken. In zulke tassen zouden wij bijvoorbeeld onze kerstpakketten kunnen aanbieden. De studenten van Cibap zouden een ontwerp kunnen maken voor potjes jam die we verkopen. Er zijn zoveel mogelijkheden als je samen de schouders eronder zet.’
Mooi, puur en lokaal
Ondertussen houdt medewerkster Relinde Gerbers een oogje op de klanten, de kassa, het terras en op het kledingrek. ‘Ik was jarenlang door een landelijke cateraar in Zwolle gedetacheerd, maar door corona kwam ik thuis te zitten. Ik miste de mensen, de creativiteit, het bezig zijn met mooie, pure, lokale producten. Dus ik belde Jeroen die ik door mijn werk had leren kennen, en ik kon meteen beginnen.’ Het bevalt haar prima. ‘Je ontmoet uiteenlopende mensen. Die oude heer daar, met de kersen, is 88. Hij komt hier speciaal vanuit het verzorgingshuis met de bus naar toe en zit dan echt te genieten. Er komen toeristen die even willen bijkomen uit de drukte van de stad onder het genot van pure producten. We hebben hippe en trendy klanten die heel bewust met voedsel bezig zijn. Een dame van om de hoek winkelt hier altijd. En als ze even niet kan vraagt ze of we het even brengen en geeft ons haar sleutel.’ Relinde vindt het geweldig om met mooie producten uit de regio bezig te zijn. ‘Je weet wat je verkoopt. Ik woon in Ommen en ik fiets graag. Driemaal per week ga ik naar mijn werk in Zwolle en weer terug, maar ook voor mijn plezier fiets ik graag een rondje in de omgeving waar ik woon. Dan kom ik langs wijngaard Varsenerhof, Kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte, De Pauw Bierbrouwerij, de Schotse hooglanders bij buurtschap Junne. Al die plekken waar onze producten vandaan komen. Je kent de leveranciers, je weet waarover je praat. Dat is gewoon mooi.’