Skip to content

Claudia Casagrande over haar Circo Tassencollectie: ‘Van circulair creëren word ik het gelukkigst’

26 november 2022 | Het zijn mooie, chique tassen met een geheel eigen uitstraling, de handgemaakte leren tassen van WaardeRing-partner Claca Design. Ze zijn enig in hun soort, zowel de tassen van nieuw als van gerecycled materiaal, met de kleurrijke leren repen, de unieke vormen en de vakkundige, ambachtelijke afwerking. ‘Ik maak ze heel intuïtief’, zegt ontwerpster en maakster Claudia Casagrande. ‘Zo’n tas ontstaat al doende, hij is er ineens. Op die manier doe ik eigenlijk alles. Op gevoel.’ En dat is wat de tassen zo bijzonder maakt.

De loopbaan van Claudia Casagrande is bijzonder gevarieerd. Ooit begon ze als receptioniste bij een matrassenfabrikant. Maar ze had meer in haar mars en besloot een studie technisch tekenen te volgen. ‘Als kind wilde ik eigenlijk altijd al de techniek in, dus ik ging ervoor. Maar ik bleek toch iets te missen in die technische wereld en dat was de esthetiek, het creatieve aspect. Het draaide enkel om functionaliteit, terwijl ik ook nadacht over sierlijk gevormde moeren, bouten en machines met bijvoorbeeld bloemenmotieven. Misschien had ik industrieel design moeten gaan doen, maar ik kwam in de uitgeverswereld terecht, in de ICT. Ik ben begonnen als webdesigner en vervolgens doorgegroeid naar webmaster. Destijds, in de jaren negentig, moest je alles kunnen: hardware en software. We bouwden onze eigen pc’s, de software bestond uit dos-structuren en ook de websites maakten we van scratch af, destijds nog met html. Uiteindelijk ben ik projectcoördinator geworden van online producten bij een grote uitgeverij’

‘Ik wilde ondernemer worden’
Werken in loondienst wilde ze op een gegeven moment niet meer. ‘Ik ben altijd heel nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Vernieuwing heb ik nodig om optimaal in mijn vel te zitten.’ Ze startte haar eigen recycle-atelier. ‘Ik mocht om niet een ruimte gebruiken bij een buurtbeheerbedrijf, als ik bereid was mensen te begeleiden die in een activeringstraject zaten. We maakten van alles van gebruikte materialen: meubels met reclamedoeken en dergelijke.’ Ze ontwikkelde zich verder en werd uiteindelijk coördinator van een nieuwe dagbestedingsafdeling. De afdeling stopte op een gegeven moment, Claudia vond werk bij een ander bedrijf, maar dat ging al snel failliet. ‘Altijd speelde het in mijn achterhoofd dat ik nog eens een keer voor mezelf wilde beginnen, en ik besloot dat de tijd nu echt rijp was. Ik werd ondernemer. Vervolgens heb ik uit verschillende ambachtsopleidingen de vakopleiding “Leren tassen maken” gevolgd en drie jaar geleden heb ik Claca Design opgericht.’

‘Je moet het meteen goed doen’
Het is een bijzonder ambacht: tassen maken. ‘Leer is stug, dat naait moeilijk. En omdat er gaatjes in het materiaal ontstaan als je naait, moet je het meteen goed doen. Je kunt het niet uithalen.’ Claudia leerde allerlei technieken, zoals schalmen. ‘Waar de naadjes moeten komen, haal je een dun laagje van de binnenkant van het leer, zodat het wat dunner wordt, minder stug en makkelijker te bewerken.’ Als tassenmaker en ook als ontwerper heb je ruimtelijk inzicht, geduld en creativiteit nodig, en je moet logisch kunnen denken. ‘Maar ik heb van kinds af aan genaaid, dus dat is geen probleem bij mij.’

‘Van circulair creëren word ik het gelukkigst’
Ook de circulariteit zit Claudia in het bloed. ‘Ik raapte als kind al van alles op van straat, om er vervolgens wat van te maken. Het heeft altijd al in mij gezeten. Daarom begon ik destijds ook dat recycleatelier. Dat was geweldig en daar heb ik veel van geleerd. Destijds schoot ik alle kanten op. Met Claca Design is dat anders, ik heb nu een visie en een focus.’ Claca Design biedt tassen van nieuw leer en van gerecycled leer. ‘De tassen van nieuw leer vormen mijn bestaansrecht, daarmee kan ik als het ware mijn circulaire tassenlijn Circo bekostigen. Want die kunnen nog niet uit. Er is eigenlijk meer energie en tijd voor nodig dan voor nieuwe tassen, omdat je naast productie actief op zoek moet naar recyclebaar leer van bijvoorbeeld banken. Je moet die banken demonteren en dan moet je er ook nog werkbare coupons van snijden. Maar de consument is (nog) niet bereid om voor tassen van gerecycled materiaal net zoveel of misschien wel meer te betalen als voor tassen van nieuw materiaal. Dat is jammer. Maar ik blijf het doen. Circulariteit is gewoon echt mijn ding, mijn passie. Daar word ik het gelukkigst van.’

Twee verschillende werelden
‘Het zijn twee afzonderlijke werelden die gewoon naast elkaar bestaan’, stelt Claudia. ‘De wereld van circulariteit waarin gemotiveerde mensen zich storten op circulariteit en duurzaamheid, en die andere wereld waarin mensen daar nauwelijks bij stilstaan of zelfs maar weet van hebben. Ja, ze kopen misschien af en toe vintage omdat het mode of een trend is, maar het is geen intrinsieke motivatie. Ik maak mij hier geen zorgen om. Die consumptiemaatschappij zit zo diep geworteld; we zijn zo gebrainstormd dat we denken dat we van alles nodig hebben.’ Ze denkt dat een netwerk zoals WaardeRing positief bijdraagt. ‘Het is een heel waardevol netwerk, dat de partners stimuleert en helpt om door te gaan met hun werk, en de samenleving de waarde van duurzaamheid en circulariteit probeert te laten inzien. Bovendien kunnen we praktisch gezien van elkaar gebruik maken. Ik kan bijvoorbeeld leer van bij de kringloop ingebrachte banken halen. Leerlingen van deelnemende onderwijsinstellingen kunnen repen leer voor mij snijden. Verder is er binnen WaardeRing is zoveel kennis, vakkundigheid en passie. Als er wisselwerking is op basis van gelijkwaardigheid en als er goed gecommuniceerd wordt, dan kunnen we steeds meer bereiken.’

Een fysiek circulair ambachtscentrum
Wat dat betreft heeft Claudia een droom. ‘Mijn grootste wens is dat er een fysiek ambachtscentrum komt, waarin ondernemers, sociale bedrijven en onderwijsinstellingen elkaar tegenkomen. Geen fröbelplek, maar een serieus centrum waar mensen samenwerken, gebruik kunnen maken van elkanders kennis en kunde, waar workshops gegeven kunnen worden en waar bottlenecks voor deelnemende bedrijven worden weggenomen door een marketeer, een boekhouder en andere dienstverleners, zodat iedereen zich kan richten op zijn eigen vakgebied. Een centrum waar ook een soort tussenstation aanwezig is tussen kringloop en afval: een plek met circulaire bouwmarkt, textielsorteercentrum en demontagegebeuren erbij bijvoorbeeld. Ik heb daar allemaal ideeën over.’ Ze lacht. ‘Ja, je moet groots denken, zeg ik altijd. Dan blijft er ook nog wat over.’

De tassen zijn te koop in de Schatkamers in Zwolle (Nieuwe Veerallee 12) en Ommen (Kruisstraat 7), op schatkamer.com en op claca.nl.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies meer informatie

Om je de beste surfervaring te bieden, is deze website standaard ingesteld op "cookies toestaan". Als je deze site blijft gebruiken, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies

Sluiten