Skip to content

Circulief en leed | Uwanami Schmidt: recept voor een circulair feest van hoop

26 juni 2023 | In deze aflevering van Circulief en Leed deelt Uwanami Schmidt een recept voor een fantastisch circulair feest van hoop, licht, lucht en vrijheid

Uwanami Schmidt studeerde Marketing, Communicatie & Vormgeving en Milieukunde en is afvalcoach bij REMONDIS Nederland. ‘Wij zorgen ervoor dat afvalstoffen op een goede, veilige manier volgens wet en regelgeving op de afgesproken wijze worden afgevoerd’, legt ze uit. ‘Als afvalcoach geef ik gevraagd en ongevraagd advies, op mijn eigen, soms eigenwijze wijze. Als een klant bijvoorbeeld een extra restafvalcontainer bestelt, ga ik op onderzoek uit. Wat is er aan de hand, waarom is een extra container nodig, kan het ook op een andere manier? Onze inzet is bronscheiding: het afval moet zoveel mogelijk door de gebruiker gescheiden worden, zodat het makkelijker kan worden omgezet tot grondstof.’ Duurzaamheid en circulariteit vragen om een denkomslag van de organisatie, stelt Uwanami. ‘Je moet iedereen op alle levels in de organisatie meenemen. De ene organisatie is verder dan de ander. Het heeft tijd nodig, je moet geduld hebben en een lange adem.’

Zorg voor milieu, natuur en medemens is Uwanami met de paplepel ingegoten. ‘Mijn ouders waren echte activisten, ze gingen naar de allereerste milieuconferentie in 1972 en demonstreerden actief tegen kernwapens. We aten macrobiotisch, woonden een aantal jaren in India bij de Bhagwan en later ook in bepaalde woonvormen en communes in Nederland. Het was een turbulente jeugd.’ Het leidde tot een zoektocht naar zichzelf waarin ze veel ontdekte, veel mooie mensen ontmoette en veel dingen van de wereld zag. Onlangs bereikte ze een mijlpaal en die besloot ze te vieren. ‘Ik heb een circulair feest gegeven ter ere van mijn 49,5ste verjaardag. In december ben ik jarig, dat is altijd een lastige periode om het te vieren. Ik wilde het nu in de zomer doen, met veel zon en licht. Het werd een geweldig feest en ik wil de manier waarop ik het georganiseerd heb met iedereen delen.’

Wat waren je criteria?
‘Normaliter koop ik voor mezelf heel weinig. Het meeste geld besteed ik aan levensmiddelen en die heb ik ook niet veel nodig. Maar dit feest wilde ik op een bijzondere manier aanpakken en ik maakte een shortlist met punten die ik belangrijk vind. Ontmoeten, dansen en eten stonden centraal. Het moest afvalvrij, lokaal en biologisch, duurzaam, sociaal en op een goede, sfeervolle plek georganiseerd worden waar rond de vijftig mensen, jong en oud, zich vrij konden bewegen.’
-tekst gaat verder onder foto’s-

Hoe pakte je het aan?
‘Ik nodigde alle mensen uit die mij dierbaar zijn. De locatie werd de Zwolse roeivereniging waar ik lid van ben. Ik vond in Groentje in Dalfsen een geweldige biologische en lokale vegan cateraar. Zij hadden een verrukkelijk menu samengesteld met onder andere auberginelasagne, kikkererwtenballetjes in tomatensaus, bietencarpaccio, en een pesto-pastasalade. Iedereen vond het fantastisch, ook de mensen die niet vegan of vegetarisch waren. Kijk, met zo’n menu laat je mensen op een leuke manier kennismaken met hoe heerlijk vegan kan zijn en hoef je ook geen rekening te houden met allerlei diëten. Eén vriendin kon bepaalde kruiden niet verdragen en daar hebben we natuurlijk rekening mee gehouden.’

En de entourage?
‘Vroeger naaide ik veel en ik had nog heel veel lapjes in de kast. Daarvan heb ik een mooie slinger gemaakt. Oude witte gordijnen gebruikte ik als tafellakens. Kringloop Zwolle benaderde ik voor vaasjes en kandelaren op tafel, die had ik maar eenmalig nodig. Om een idee van kleur en sfeer te geven mailde ik afbeeldingen en ik kreeg een hele doos vol diverse spullen aangeleverd voor 25 euro. Toen ik ze terugbracht, kreeg ik een tegoedbon van 10 euro. Prachtig systeem! Ze bieden op deze manier ook serviesboxen te huur aan, naar een idee van Studenten van Cibap Vakschool voor Vormgeving en ingepakt door leerlingen van Thorbecke | TalentStad | de Twijn in Bedrijf (TIB). Geweldig toch? Champagneglazen heb ik gehuurd bij de verhuurshop van A la Noah en die bleek ook te beschikken over limonadetaps. Want ik had limonadesiroop afgenomen van de Roze Bunker in Culemborg, die deze siroop maakt van afvalfruit. Geen frisdranken op mijn feest dus, alleen deze limonade en biologische wijnen. Ook mijn outfit wilde ik duurzaam benaderen. Ik had nog een mooie oude ketting en ik kocht oorbellen op Marktplaats. De enige concessie die ik heb gedaan, is het jurkje. Dat heb ik nieuw gekocht, maar dat ga ik nog jaren gebruiken.’
-tekst gaat verder onder foto’s-

Het lijkt een hele zoektocht
‘Ja, maar het was wel een fantastische ontdekkingstocht! Op deze manier een feest geven is geweldig leuk, ik vertel het ook aan iedereen. Het is een verhaal van hoop. Ik ontdekte allerlei mensen, ondernemers en bedrijven die prachtig bezig zijn op de weg naar een circulaire economie. Mensen die gewoon aanhaken en mee willen doen. Zo bleek de Zwolse Stadsbakker waar ik de toetjes had besteld omdat mijn zoon er werkt en vanwege het lokale aspect, ook bezig te zijn met het ontwikkelen van een vegan tartelette. Helaas lanceerde hij deze net niet op tijd voor mijn feest, maar het is toch geweldig om te zien hoe velen onder ons op hun eigen manier aan de circulaire weg timmeren!’

Je vind het belangrijk om circulariteit en duurzaamheid uit te dragen?
‘Er moet een systeemverandering komen. “Een beter milieu begint bij jezelf”, was de slogan altijd, maar de grote jongens moeten ook heel erg hun verantwoordelijkheid nemen. Ik voel zelf die verantwoordelijkheid ook. En met dit feest kon ik het concreet maken, kon ik losgaan en het uitdragen. Dan gaat het niet alleen over materialen, maar ook over mensen, de connecties die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Ik wil inzetten op een gelijkwaardige samenleving, waarin iedereen gelijke kansen heeft.’

Heb je nog tips?
‘Wees mild, naar jezelf en naar anderen. Ik heb altijd een heel sterke mening, maar je moet niet té zwart/wit zijn, niet te snel oordelen. Voor de één is de weg anders, langer, dan voor de ander. Als je moeite hebt met rondkomen, kunnen duurzame en circulaire keuzes een brug te ver zijn. Soms moet je concessies doen, maar je kunt wel altijd bewuste keuzes maken. Probeer er plezier in te hebben en te houden, zoek gelijkgestemden, werk samen, ga het gesprek aan waarin je persoonlijk durft te zijn en voed jezelf op deze manier. Je kunt heel veel van elkaar opsteken als je naar elkaar luistert.’

Deze website maakt gebruik van cookies meer informatie

Om je de beste surfervaring te bieden, is deze website standaard ingesteld op "cookies toestaan". Als je deze site blijft gebruiken, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies

Sluiten