Skip to content

Circulief en leed | Frans Jan Bontekoe: ‘Blije klanten en blije medewerkers inspireren mij’

24 september 2022 | Frans Jan Bontekoe is bedrijfsleider van Kringloop Zwolle vestiging Veerallee. Hij studeerde bedrijfseconomie, werkte als administrateur en later als docent op het Greijdanus College en maakte dit voorjaar de overstap naar een totaal andere functie. ‘De vacature voor bedrijfsleider bij Kringloop Zwolle was na 500 vacatures doorbladeren de eerste die me echt triggerde en interessant leek. Ten eerste trok de duurzaamheid mij aan en ten tweede de sociaal maatschappelijke kant. Je werkt met heel veel verschillende mensen, vrijwilligers, stagiairs; soms met een rugzakje, en die bied je een veilige plek.’ Na een half jaar is Frans Jan al aardig ingeburgerd. ‘Eerst heb ik een toer gemaakt langs alle vestigingen van Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus. Ik heb meegedraaid op verschillende afdelingen. Vervolgens heb ik langzaamaan, in overleg met de medewerkers, veranderingen doorgevoerd, zoals de indeling en overzichtelijkheid van de winkel. Ik geef een schwung aan de ideeën die er leven onder de medewerkers.’

Zijn werk omvat vijf pijlers. ‘Dat betreft de winkel, de schatkamer, de werkplaats, restaurant Deksels en het Naaiatelier. En de komende maanden is er een zesde pijler: de Kerst Pop-Up. Dat is een geweldig leuk en ook groot project.’ Het is een enerverende functie maar Frans Jan heeft geen moment spijt gehad. ‘Al dacht ik wel eens: waar ben ik aan begonnen’, lacht hij. ‘Maar er gebeurt zoveel moois en interessants. De Kerst Pop-Up dus, we zijn met een naaiatelier bezig en de nieuwe winkelinrichting vordert gestaag. Verder gaan we in restaurant Deksels samenwerken met mensen met Alzheimer. Dat is ook een heel mooi project waarover later meer informatie volgt. En zo gebeuren er steeds weer nieuwe mooie dingen en borrelen nieuwe, inspirerende ideeën op. Hier is geen dag hetzelfde.’ Frans Jan deelt Circulief en Leed.

Op wat voor moment in je leven kwam je in aanraking met circulariteit? Wat was de aanleiding?
‘Ik heb een christelijke achtergrond en daar hoort een stukje rentmeesterschap in. Het is misschien een oubollig woord, maar het maakt wel veel duidelijk: zorg voor de aarde. Dat is precies wat circulariteit beoogt. Ik wil iets doen waarin ik van betekenis kan zijn, met mensen kan werken en mensen verder kan helpen. In de lessen die ik als docent gaf, maakte ik leerlingen ervan bewust dat er maar één aarde is. Ik heb een lesprogramma ontwikkeld voor havo/vwo-leerlingen, waarin ze een product moesten ontwikkelen dat duurzaam/circulair is, en waarvoor ze vervolgens een marketingplan moesten maken. Dat zou ik op termijn nog wel eens als lespakket vanuit de kringloop willen ontwikkelen.’

Wat was het eerste op dit gebied dat je aanpakte/veranderde?
‘Circulariteit zit in mijn DNA. Ik heb het van jongs af aan een heel belangrijk onderwerp gevonden. Maar ik denk dat deze baan wel een hele duidelijke keuze is geweest. Een kantoorbaan had niet meer bij mij gepast. Ik doe dit met hart en ziel en ik denk dat mijn motivatie merkbaar was in mijn sollicitatiebrief. Anders had ik deze functie niet gekregen.’

Wie of wat inspireert je het meest?
‘Wat mij inspireert is blije klanten, blije medewerkers. Het werk inspireert me ook, het is werk van betekenis. Blije klanten en blije medewerkers geven me extra energie. Het is een wisselwerking.’

Waarvan gaan jouw tenen echt krullen?
‘Op zich kan ik veel hebben hoor. Ik hou alleen niet van kortzichtigheid en ik vind het lastig als iemand niet meebeweegt, de hakken in het zand zet. We moeten het samen doen.’

Waarvan bloeit jouw hart op?
‘Ik word blij als ik mensen blij zie worden van de uitdagingen, de kansen en de mogelijkheden die ze hier krijgen op allerlei vlakken.’

Wat is het leukste circulaire voorval dat je ooit hebt meegemaakt?
‘Ik vind de kerst pop-up echt een heel mooi initiatief. Zoveel partijen die eraan meewerken: de gemeente Zwolle, Natuur en Milieu Overijssel, vo, mbo en hbo-scholen. We zijn er heel intensief mee bezig; het is veel werk maar het levert ook heel veel mooie dingen op.’

Wat is de mooiste circulaire oplossing die je ooit hebt gezien?
‘Laatst was ik bij Wilco Wezenberg, coördinator van Thorbecke in Bedrijf, een samenwerking tussen praktijkscholen Thorbecke en TalentStad en vso De Twijn. Ik vond het geweldig! Wat een mooie manier om onderwijs en circulariteit aan elkaar te koppelen om werkplekken te creëren. Wat tof dat dit mogelijk is. Het project is gebaseerd op denken vanuit kansen en mogelijkheden. Ik dacht meteen na over een manier om ook het Greijdanus College mee te slepen in dit succesverhaal. Ze draaien ook al mee in de Kerst Pop-Up, misschien kunnen die lijntjes benut worden, en kunnen we meer voor elkaar betekenen.’

Hoe ziet het circulaire huis van je dromen eruit?
‘Mijn huidige appartement heb ik zoveel mogelijk geïsoleerd en daar ben ik heel tevreden mee tot nu toe.’

Als je een wet mocht maken, hoe zou die dan luiden?
‘Nou, het liefst zou ik gaan voor juist minder regelgeving, ik zou het allemaal veel simpeler maken. Ondertussen wil ik wel benadrukken dat we in een heel fijn land wonen. Kijk eens wat we allemaal hebben, wat voor mogelijkheden we hebben. Nederland is één van de rijkste landen ter wereld. We zijn te individualistisch, denk ik wel eens. Teveel bezig met ik, ik, ik. Dat zou ik wel willen veranderen We kunnen juist zoveel betekenen voor anderen.’

Wat is je ultieme circulaire droom?
‘Misschien leg ik de lat wel heel hoog, maar ik zou het tof vinden om alles wat we binnen krijgen een ander leven te kunnen geven. Ik heb nog heel weinig zicht op wat er allemaal bij Kringloop Zwolle-Zuid gebeurt, waar de daadwerkelijke inname verwerkt wordt. Daar ga ik me nog in verdiepen. Eerst alles aan de Veerallee goed organiseren en de komende tijd zal de Kerst Pop-Up veel van me vragen. Maar daarna ga ik precies uitzoeken hoe de vork in de steel zit.’

Wil je nog iets anders circulairs kwijt?
‘Doe allemaal duurzaam mee! Dat zou ik iedereen willen meegeven.’

Deze website maakt gebruik van cookies meer informatie

Om je de beste surfervaring te bieden, is deze website standaard ingesteld op "cookies toestaan". Als je deze site blijft gebruiken, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies

Sluiten