Skip to content

Circulair doen, flexibel denken

23 oktober 2020 – Een zwart, rond tafeltje in plaats van een vierkante bruine, een secretaire in plaats van een tafel. Het vergt flexibiliteit om een interieur duurzaam te ontwerpen. Student Birte Wurms van Vakschool voor Vormgeving CIBAP ondervindt het bij haar opdracht om het nieuwe pand van coachingsbureau CAVOI in Hattem in te richten. ‘Het is afwachten wat je tegenkomt, het is een zoektocht. Soms vind je niet wat je zoekt, soms stuit je juist op iets prachtigs. Als je circulair werkt, kom je steeds nieuwe mogelijkheden tegen en pas je je ontwerp steeds aan, tot je het juiste plaatje hebt waarnaar je op zoek bent.’

‘Ontwerp een inspirerend interieur voor ons nieuwe, eeuwenoude pand in Hattem. Thema’s: circulariteit, groei en sportiviteit.’ Zo luidde in het kort de opdracht van coachingsbureau CAVOI aan 23 studenten Ruimtelijke Vormgeving van Cibap vakschool voor vormgeving. Eigenaar Menno Brienesse koos voor het circulaire, inspirerende en huiselijke ontwerp van Birte Wurms. Het project vordert gestaag. Kringloop Zwolle heeft inmiddels een lading meubelen afgeleverd.

‘Dat is ‘m, dacht ik toen ik een stoel tegenkwam’, vertelt Birte. ‘Verder zag ik een mooie secretaire, die in één van de kleinere ruimtes boven kan worden geplaatst. Je kunt er met je laptop aan werken, en je kunt ‘m dichtklappen als er bijvoorbeeld een overleg plaatsvindt. Dat is handiger dan een grote tafel. Dit soort dingen overleg ik met Menno.’ Ze kwam bij de kringloop voor het één en vertrok met het ander. ‘Zo werkt het gewoon. Je moet afwachten wat er aangeboden wordt.’ Kringloop Zwolle werkt graag mee. ‘Ik mag een lijstje ophangen met dingen die ik zoek en laten het weten als ze denken dat er iets is dat ik wel kan gebruiken. Daar ben ik heel blij mee.’ Birte is blij dat ze vooraf een moodboard, een materialenplan en een digitaal ontwerp heeft gemaakt. ‘Daardoor kan ik me ondanks de aanpassingen toch aan het oorspronkelijke plan houden. Door de goede voorbereiding weet ik precies wat er wel en niet in het totaalplaatje past. Het is wel heel fijn dat ik zo’n enthousiaste opdrachtgever heb, die me veel vrijheid geeft.’

‘Ik steek heel veel op van deze opdracht’, zegt Birte. ‘Zo leer ik bijvoorbeeld dat je alles goed moet plannen. Voor de productie van de grote overlegtafel bleek bijvoorbeeld veel tijd nodig te zijn, dus die moet je in de startfase al bestellen, voordat je naar de kringloop gaat. Zoiets leer je bij een project op school niet, waar we alleen ontwerpen en niet uitvoeren. In zo’n praktijkopdracht leer je ook veel over kosten en financiering. En verder heb ik gezien hoe het bedrijf Slukom heel professioneel een aantal glazen afscheidingswanden maakte, die mooi aansloten op de eeuwenoude muren die nergens recht zijn. Ze deden alles om de schoonheid van het pand zo goed mogelijk te bewaren. Dat vond ik ook leerzaam om mee te maken.’

‘Circulariteit is heel dynamisch’, stelt Birte. ‘Ik wist dat al wel, maar ik heb het nu ook bij in de praktijk ontdekt. Er is veel veranderd aan het oorspronkelijke project, terwijl de uitgangspunten hetzelfde zijn gebleven. Dat kan als je flexibel bent en goed overlegt. Dit is een heel mooie, leerzame opdracht.’

Deze website maakt gebruik van cookies meer informatie

Om je de beste surfervaring te bieden, is deze website standaard ingesteld op "cookies toestaan". Als je deze site blijft gebruiken, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies

Sluiten