Skip to content

Bedrijfsleider ICT Kringloop Arno Kromdijk: ‘We zijn met z’n allen met iets moois bezig.’

25 september 2020 | Onderwijs, ICT, circulariteit, commercie en coaching van mensen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat Arno Kromdijk betreft, komt al zijn kennis en ervaring samen in zijn huidige functie. Sinds mei dit jaar is hij bedrijfsleider/coach bij ICT Kringloop in Zwolle. Het bevalt hem prima. ‘Ik zie veel kansen voor ons bedrijf en als partner van WaardeRing zijn de mogelijkheden legio.’

Arno werkte als docent, ontwierp onderwijsprogramma’s, begeleidde mensen met autisme en heeft ervaring als ethisch hacker. Als MeneerPeer haalde hij een paar jaar geleden het nieuws met zijn gerecycled plastic-project. ‘Tijdens wandelingen met mijn hond nam ik altijd zwerfafval mee’, legt hij uit. ‘Ik scheidde het en sorteerde het plastic op soort en kleur. Met zelfgebouwde shredders maalde ik het fijn, zodat ik er producten als stoeptegels en vogelhuisjes van kon maken. Het was een hobby, ik had een baan als coach bij ITvitae, een ICT-opleidingsorganisatie voor mensen met autisme.’ Als MeneerPeer trok Arno de aandacht van directeur Henk Jan Hakkers van Heco Systems BV en van ICT Kringloop. ‘Hij onderzocht hoe hij plastic van oude computers circulair kon verwerken en wilde meer weten over mijn aanpak. Bij de koffie raakten we in gesprek en zo kwam van het één het ander. Toen hij hoorde dat door de coronacrisis mijn contract bij ITvitae niet werd verlengd, bood hij me deze functie aan. Voor mij kwam alles samen. Het was net alsof het zo moest zijn.’

Verstand van zaken

ICT Kringloop zamelt oude computers in, repareert ze en biedt ze voor een goede prijs te koop aan. Er werken – behalve Arno – vijf mensen met een deeltijdcontract en zo’n tien vrijwilligers vanuit de Wajong, stagiairs van uiteenlopende onderwijsinstellingen, en mensen in de dagbesteding via de RIBW. ‘Ik probeer mensen niet alleen in hun kracht te zetten, maar ook te motiveren en te inspireren. Wat wij bieden is uniek: het werken met computers vinden veel mensen geweldig. We zijn eigenlijk allemaal vakidioten. De één vindt het fantastisch om de kabels uit de “spaghettibak” netjes te sorteren en op te rollen, de ander weet precies welke twaalf stappen je moet uitvoeren om een laptop optimaal te repareren. Je moet je nooit in mensen vergissen, sommigen hebben heel veel verstand van zaken. Ik probeer ze mee te nemen in mijn eigen enthousiasme en ze duidelijk te maken dat we hier met iets moois bezig zijn.’

Iedereen is gelijk

Arno heeft verstand van werken met mensen met bepaalde gebruiksaanwijzingen. ‘Ik heb met uiteenlopende doelgroepen gewerkt als coach en in het ICT onderwijs.’ Wat hem betreft is iedereen bij ICT Kringloop gelijk. ‘De dame die hier schoonmaakt is net zo belangrijk als de jongens die de computers repareren en als ikzelf. Als het nodig is, pak ik een schroevendraaier en repareer ik mee.’ Hij heeft allerlei ideeën. ‘Op het gebied van CyberSecurity zouden we hier een scan voor ondernemers kunnen aanbieden: wij scannen hun website en vermelden in een rapport waar het wel en niet veilig is.’ Ook over demontage van computers heeft hij nagedacht. ‘Sinds 2015 moet je daarvoor gecertificeerd zijn, maar dat kost 30.000 euro en het is in dit pand niet mogelijk om volgens de eisen te werken. Daarom denken we aan een partnerschap met een gecertificeerd bedrijf. Demonteren is een perfecte bezigheid voor mensen in de dagbesteding, die vinden dat geweldig.’

WaardeRing

‘Toen ik op de website zag welke partners allemaal binnen WaardeRing samenwerken, dacht ik: Daar kun je veel mee bereiken!’ Arno ziet mogelijkheden. ‘Met mijn MeneerPeer-ervaring kan ik als adviseur optreden voor organisaties die ook plastic willen recyclen. En door mijn onderwijsbevoegdheid kunnen hier nu ook niveau 4-studenten stage lopen. Ik kan trainingen geven op allerlei gebied. Ook wat dagbesteding betreft kunnen we veel betekenen voor verschillende partijen. Laatst heb ik om tafel gezeten met Freek Groot van Eco Impact, die ook samenwerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een prachtige freesmachine heeft staan. Wie weet wat daar nog uit voort kan vloeien. Ik geloof echt in WaardeRing. Van zo’n circulair ambachtsnetwerk kan ik echt blij van worden.’

 

Deze website maakt gebruik van cookies meer informatie

Om je de beste surfervaring te bieden, is deze website standaard ingesteld op "cookies toestaan". Als je deze site blijft gebruiken, of als je klikt op "Accepteren", dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies

Sluiten