WaardeRing Partnerbijeenkomst december: scherp op de inhoud, zacht op de persoon
17-10-2024 | Op 10 december waren de WaardeRing partners en introducees welkom bij Blossom Architecture, het bureau van Maartje van den Berg en Leyla Godoy, voor de vierde en laatste partnerbijeenkomst van het jaar. De dames van Blossom zijn recent neergestreken op een bijzondere locatie: de bovenste verdieping van vereniging de Nieuwe Buitensociëteit: “Een plek waar heren, en tegenwoordig ook dames welkom zijn”, aldus eigenaar Maartje. Naast Maartje van den Berg van Blossom gaf ook Martijn ten Kate van The Bin een presentatie.
Netwerkcoördinator Ilse Postma trapte af met de WaardeRing actualiteiten. Onder andere over lopende subsidie-aanvragen waarmee we circulair denken en doen in regio Zwolle weer wat verder kunnen brengen. Bij Rijkswaterstaat hebben we een subsidie Circulaire Ambachtscentra aangevraagd. Begin 2025 zal The Bin een grondstoffenanalyse uitvoeren bij het milieubrenstation op Hessenpoort. Als de subsidie wordt toegekend, kunnen we op basis hiervan meubelreparatie- en demontage verder verkennen én een ketensamenwerking opstarten rond de stroom hout, harde kunststoffen of grof huishoudelijk afval. Ook is er een subsidie toegekend door de Regiodeal: samen met onze partners binnen de Dutch Circular Polymer Valley (DCPV) gaan we werken aan de opschaalbaarheid van gerecyclede kunststoffen.
Ook deed Ilse een oproep voor het circulaire evenement Change Makers (11-13 maart) waarin multidisciplinaire teams van Zwolse hbo- en mbo-instellingen hun tanden zetten in échte duurzame en circulaire vraagstukken van ondernemers en overheden. Heb je nog zo’n vraagstuk liggen, neem dan contact op met Minze Leistra: m.leistra@cibap.nl.
Maartje van den Berg: Gelukkig houd ik van heel erg moeilijk!
Maartje van den Berg is landschapsarchitect, architect én interieurarchitect. Ze maakt ook zelf nieuwe producten. Een echte duurzame duizendpoot dus. We kennen haar bijvoorbeeld van de circulaire plafondpanelen van bedlatten. Als eigenaar van Blossom Architecture houdt ze zich bijvoorbeeld bezig met het verduurzamen van woningen. Ook van gebouwen met VVE’s. “Dat kan gewoon”, vertelt Maartje. “Drieënhalve week bouwen, 40.000 euro per woning, en dan heeft ieder huis aan het einde van de rit een warmtepomp.” Bij het VVE-project gebruikte ze steenstrips in plaats van bakstenen, omdat deze veel lichter zijn en dus veel minder lang gebakken hoeven te worden. Een kritische vraag uit de zaal, over dat deze steenstrips lastig circulair te slopen zijn, beantwoordt Maartje eerlijk: “We doen het hoogst haalbare. De levensduur van het gebouw is met 50 jaar verlengd en de bewonerstevredenheid gaat enorm omhoog.”
Sowieso houdt Maartje wel van een uitdaging. Bijvoorbeeld kantoren maken in oude panden, die hiervoor enorm verduurzaamd moeten worden. “Iedereen zegt dan: moeilijk, moeilijk moeilijk. Gelukkig houd ik van heel erg moeilijk. Het kan prima, als je het maar wilt.” Via deze weg kwam Blossom ook bij deze nieuwe locatie: We werden door Vereniging de Buitensociëteit gevraagd om te helpen bij de verbouwing. Toen we boven kwamen zagen we dat er veel ruimte over was, toen hebben wij weer gevraagd of we hier kantoor mochten houden.
Ook is Maartje Klimaatburgemeester van Zwolle, ook wel de KliMaartjeburgemeester. “We hebben meer groen nodig in onze directe omgeving. Als we meer groen om ons heen hebben, leggen we minder beslag op de gezondheidszorg. Dit scheelt gewoon geld”. Als klimaatburgemeester probeert ze mede-Zwollenaren zich hiervan bewust te maken via Klimaatdagen, inspiratielezingen, columns en podcasts. “Ik doe alles wat in mijn macht ligt om de leefomgeving te verbeteren.” Dit jaar is ze bezig met het thema water: door middel van drie kunstwerken wil ze het waterbewustzijn in Zwolle vergroten. Hoe dit er precies uit gaat zien gaat zich wijzen in de loop van 2025.
Martijn ten Kate: “hoe zetten we grote stappen richting circulariteit?”
Martijn ten Kate, de tweede spreker, is oprichter van The Bin. The Bin werkt aan circulaire ketens, en ontwikkelde een eigen aanpak om circulaire oplossingen te versnellen. “Gemeenten hebben als doelstelling om in 2030 voor 50% circulair te zijn, en vragen zich af hoe ze daar kunnen komen. Wij helpen de gemeenten om grote stappen te zetten richting dit doel. Je komt dan automatisch uit op de milieustraat.” Vertelt Martijn. Binnenkort gaat de Bin ook aan de slag bij de Milieustraat van Rova in Zwolle. “We gaan dan onderzoek doen: wat komt er binnen in de containers? Hoe veel kasten, hoe veel tafels? Wat is er heel, wat is er kapot? En dan bekijken we de stromen. Welke kunnen we eruit pikken om die grote stappen te maken richting de 50% circulariteit?”
De methode van The Bin richt zich op drie pijlers: Volume, Waarde en samenwerkingskans. “Je hebt alle drie nodig om een succesvolle circulaire keten op te zetten. Kijk bijvoorbeeld naar tuintegels: mensen leggen tegels in hun tuin, of halen ze er uit. In beide gevallen gaat het om veel tegels: dus veel volume en veel waarde. Maar er is geen partner inbetween, dus is er geen samenwerking.” Met de analyse op de milieustraat in Zwolle krijgen we in Zwolle beter zicht op het volume en de waarde van de spullen die aangeleverd worden. En binnen WaardeRing weten we als geen ander hoe we moeten samenwerken. Kortom: WaardeRing kijkt uit naar de resultaten, en er zal vast veel moois uit voortkomen.
Met name over het Zwolse voorbeeld kwam er in het WaardeRing publiek veel los. Een verhitte discussie over doelstellingen, verplichtingen, juridische wespennesten, circulaire ambities en goede businesscases volgde. Scherp op de inhoud, zacht op de persoon, zoals dat gaat bij WaardeRing. Want we moeten het samen doen. Na afloop werd er dan ook nog gezellig geborreld. We kijken terug op een mooie bijeenkomst en een mooi WaardeRing jaar, waarover je overigens meer kunt lezen in het WaardeRing magazine!