WaardeWijzer

Waardering-Diapositief
Bekijk hier de online versie

Ondernemend samenwerken aan circulariteit en inclusie

Grondstofredders die actief zijn op sloop- en bouwplaats. Mensen die (weer) het gevoel hebben dat ze er toe doen. Dat ze meetellen in de maatschappij. Dat ze gezien worden. Oude materialen die een nieuwe bestemming krijgen. De samenwerking tussen Vakmensen, Weever Circulair en Zalsman levert mooie dingen op. Het succes zit 'm niet alleen in de focus op inclusie en circulariteit, maar ook op goed ondernemerschap.

Van Waarde Vandaag...

We gaan het in deze nieuwe rubriek op de voet volgen: de ontwikkelingen van circular city store Van Waarde. Want daar is veel moois aan de hand en er staat nog veel meer moois te gebeuren.

In Van Waarde Vandaag deel 1 bekijken we onder andere de circulaire lampen die met grote inventiviteit zijn gecreëerd door de Thorbecke Technasiumleerlingen. En wat dacht je van de bijzondere artikelen gemaakt door Roestug, uit weesfietsen?!?!

Leerlingen en cliënten recyclen 12.500 kilo materiaal

Leerlingen van Thorbecke, TalentStad, De Twijn en de Ambelt en cliënten van Frion hebben in 2023 meer dan 12.500 kilo aan materiaal gered. Ze sorteerden ordners, kleerhangers, cd’s en fotolijstjes in afzonderlijke materiaalstromen. Milieu blij, partners blij. ‘Onze cliënten beleven er veel plezier aan dat ze bewust met milieu bezig zijn en zo zinvol kunnen bijdragen aan een circulaire samenleving. Wij willen nog wel veel meer samenwerken!’ aldus Frion.

Feest op Frion's IJsselbolder

Een snoezelkamer, een tovertafelkamer, een buurtsupermarkt en bijvoorbeeld ruime kamers met beweegtoestellen. Dat en meer is te vinden in het nieuwe dagcentrum op de IJsselbolder van Frion, dat begin dit jaar geopend werd. Er is ook een ruimte waar de industriegroep klussen voor WaardeRing klaart. Zoals cd’s, dvd’s en ouder mappen demonteren, speelgoed sorteren en nog veel meer. Industriegroep-medewerkers Marco en Jolanda. zijn blij met het nieuwe gebouw. ‘We zijn er hartstikke trots op!’

Waste Alchemists zet WaardeRing-partners in de schijnwerpers

Al een aantal WaardeRing partners hebben in samenwerking met Samuel Wagner een mooie video gemaakt als 'Waste Alchemists': innovatieve ondernemers die materialen creatief hergebruiken. Zoals Shelduck.co, Oudfits en ClaCa Design.
Hier vind je meer informatie over Waste Alchemists.

De Buurman betrekt nieuwe bedrijfshal

De Buurman bouwt samen met de afnemers (bedrijven, consumenten, zorg, you name it) gestaag voort aan een eerlijk & vertrouwd voedselsysteem. Begin maart betrok het succesvolle bedrijf de nieuwe bedrijfshal op de Marslanden in Zwolle.

Zo kan De Buurman de groeiende vraag blijven beantwoorden, terwijl de fijne kwaliteit gewaarborgd blijft: #kortevoedselketen, #sociaalondetnemen #puur en #smaakvol

Coming soon: het Makersfestival!

Wegens succes geprolongeerd: het Makersfestival. Ambachtelijke makers, techneuten (in spé) en andere belangstellenden zijn zaterdag 16 maart weer van harte welkom op het oude Philipsterrein aan de Zwolse Ceintuurbaan. Kringloop Zwolle en Cibap staan er ook met een leuke workshop! Ontdek hoe je met dvd-hoezen, dvd's en single vinylplaten een unieke lampenkap maakt. Je kunt zelfs je eigen oude lamp meenemen om op te knappen! Tot dan?

Polyester: wat komt binnen? En hoe kunnen we het hergebruiken?

Vanaf februari is Joël de Lange, vierdejaars student Fashion & Textile Technologies aan het Saxion in Enschede, bezig met zijn afstudeer-onderzoek voor WaardeRing.

Hij onderzoekt wat er aan polyester kleding binnenkomt bij het textielsorteercentrum van Kringloop Zwolle en hoe dit zo hoogwaardig mogelijk hergebruikt kant worden.

Wordt dus vervolgd. Succes Joël!

Circulief en Leed: Mark Oldengarm:
'Denk groot, maar durf ook aan iets kleins te beginnen'

Over opvouwbare koffiebekers, bakstenen van schelpresten, het boek 'Het Verweven Leven' van Merlin Sheldrake, een tijdreishuis, het manifest 'Wij Gaan Circulair' en andere circulariteiten. Mark Oldengarm, manager bedrijfsvoering van de stichtingen Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus, deelt circulief en leed.

REMINDER

Week van de
Circulaire Economie

Tijdens de Week van de Circulaire Economie (van 11 tot en met 16 maart) zijn er in de regio Zwolle volop activiteiten om aan mee te doen. Bijvoorbeeld:

o 12 tot en met 14 maart: Cibap Business Meeting
Opdrachtgevers en studenten (mbo en hbo) komen en werken samen aan het thema:
'Circulair ontwerpen en duurzaam ondernemen'
o Maandag 11 maart, donderdag 14 maart en zaterdag 16 maart:
Workshop Pruttelzak maken door Oudfits
o Dinsdag 12 maart: Kunststof Seminar van Polymer Science Park:
Circulaire transitie | De Potentie van Biobased kunststoffen
o Vrijdag 15 maart: 'Circulair ondernemer zoekt duurzaam geld'. Een event over
circulair ondernemen en duurzame financiering door
ABN-AMRO, Circular Finance Lab, Oost NL en Invest-NL

Welkom op de Partnerbijeenkomst!

Op de partnerbijeenkomsten van WaardeRing gebeuren altijd mooie dingen. Ter plekke ontstaan circulaire ideeën en nieuwe samenwerkingen. Op dinsdag 2 april komen de partners van 15.00 tot 17.30 uur weer samen, dit keer in Dalfsen.
Ook een keer een partnerbijeenkomst bijwonen? Laat het ons weten!
De uitnodiging met aanmeldlink wordt binnenkort verstuurd.

Vrienden van Waarde i.o.

Wij zijn op zoek naar studenten die werkervaring op willen doen om extra fondsen te werven voor de circulaire winkel Van Waarde in Zwolle. Mensen met organisatievaardigheden, juridische kennis, interesse in Marketing en Communicatie die het gaaf vinden om een netwerk op te bouwen, een businesscase te bedenken of een fundraising-event te organiseren.

Ben jij of ken jij zo iemand? Neem contact op! Samen vormen we een sponsorcommissie om 'Vrienden Van Waarde' te ontwikkelen!

Volg WaardeRing op Social Media:

facebook twitter instagram linkedin 
Neem eens een kijkje op onze website waarde-ring.nl.
O ja, heb je een leuk duurzaam nieuwtje? Of wil je ook een keer circulief en leed delen?
Laat het ons weten!
Een afbeelding van...
Een afbeelding van...